Idre Fjäll – O vacanţă la schi în culisă unică!

De pe vârful Gränjesvålen privirea cade pe un platou extins, înzăpezit şi păduri dese până la munţii Norvegiei, care se înalţă la orizont. De pe vârful muntelui schiabil Idre Fjäll puteţi porni către toate punctele cardinale spre vale, înapoi în staţiunea pitorească care pare scoasă din o carte poştală. Aici, la 30 km de graniţa cu Norvegia, nu veţi duce lipsă de nimic: de la căsuţele de lemn vopsite în roşu până la porţiuni neatinse de pădure. Idre Fjäll este o destinaţie populară pentru sport atât pe timp de vară, cât şi iarna. Bineînţeles că peisajele superbe contribuie la această atracţie, dar principalul factor sunt cu siguranţă numeroasele posibilităţi care vă stau la dispoziţie. Faceţi excursii în natură, pe schiuri sau rachete de zăpadă, la un tur cu sania trasă de câini sau pe snow-mobil. Cunoaşteţi mai îndeaproape cultura samilor, de vizitând o "Kote", locuinţa tipică a acestui popor. Nu uitaţi să gustaţi însă şi din specialităţile gastronomice regionale.

În idilica Idre Fjäll accentul se pune mai degrabă pe activităţile sportive, decât pe petrecere. Familiile se întâlnesc încă în domeniul schiabil, la Charlies, pentru Après-Ski familiar. La restaurantul "Värdshuset" au loc seri tematice, cum ar fi seară Steakhouse sau cu preparate tradiţionale suedeze şi multe altele. Sau vă bucuraţi pur şi simplu de admosfera specială, cu o băutură caldă în mâini: Vildmarksnästet cu aerul său rustic şi şemineu are un farmec deosebit. Şi în staţiune însăşi există numeroase posibilităţi de a încheia ziua cu o masă delicioasă. Specialităţi cum ar fi filet de ren puteţi de xemplu încerca la PW kök & bar - pereţii acestul local sunt acoperiţi de medaliile legendei schiului Pernilla Wiberg - de două ori campioană olimpică, de 4 ori campioană mondială. Peisajul din jurul Idre Fjäll este prea frumos, ca să petreceţi după-amiaza la cazare! Legaţi-vă mai bine bocancii şi faceţi o drumeţie la una din locuinţele tipice sub formă de cupolă ale poporului Sami. Tururile organizate vă permit să luaţi şi o masă tradiţională şi ascultaşi câteva din poveştile acestui popor. Faceţi o plimbare cu snow-mobilul, conduceţi singuri sania trasă de cai sau de ce nu un vehicul de preparare de pârtii! Învăţaţi tehnici corectă de aruncare a lasso-ului pentru a prinde un ren - operatorii locali vă pun toate acestea la dispoziţie! Bineînţeles că nici cei mici nu au fost uitaţi. Pentru ei există un program special cu evenimente de Après-Ski, mini-disco, ore de poveste şi după-amieze de bricolaj. Nici cine preferă modalităţile mai clasice nu va duce lipsă de nimic la Centrul Sporturilor din Idre Fjäll. Pe lângă ă piscină cu zonă de saună există aici şi o pistă de bowling, un perete de căţărări şi terenuri pentru - printre altele - fotbal, baschet, badminton şi tenis. Last but not least Idre Fjäll se ocupă şi de iubitorii de muzică: cine face o excursie la Älvdalen poate face o vizită şi muzeului producătorului de chitare Hagström - creaţiile sale au fost folosite de nume cum ar Elvis Presley şi Frank Zappa.

În domeniul schiabil "Idre Fjäll" vă stau la dispoziţie un total de 41 de kilometri de pârtie şi 25 de instalaţii pe cablu. Domeniul punctează în special datorită acestor 2 caracteristici: varietate şi întindere. De pe vârful Gränjesvålen puteţi lasă nu doar privirea să se plimbe în poate direcţiile, puteţi face acelaşi lucru şi pe schiuri şi astfel alege mereu pârtiile însorite. Multe unităţi de cazare în Idre Fjäll sunt situate chiar la poalele pârtiilor, care sunt foarte variate. Găsiţi numeroase porţiuni albastre pentru începători şi copii - cei din urmă se pot da şi juca după plac şi în cele 4 zone diferite dedicate lor care sunt distribuite în domeniul schiabil. Pârtia Askestigen duce prin pădure şi pe parcursul ei cei mici vor întâlni creaturi fantastice de poveste. O provocare o constituie în schimb porţiunile cu nume pe măsură: "Toker" (Nebunul) sau "Ravinen" (Canionul) şi cu siguranţă "Chocken" (Şocul)! Cea din urmă este cea mai abruptă pârtie din toată Dalarna – cu o înclinare de 45 grade. Cea mai lungă pârtie, cu 2,8 km lungime, se numeşte chiar aşa: "Dalarnas längsta". Pentru schi în nocturnă vă stă la dispoziţie de luni până vineri pârtia "Västbacken". Pe freestyleri îi aşteaptă chiar şi un fun park.

Idre Fjäll este centrul oficial de antrenament al echipei naţionale suedeze, din acest motiv contiţiile sunt mereu excelente. Vă aşteaptă un total de 82 km de pârtii, 30 dintre care cu nocturnă şi pot fi astfel folosite şi pe timp de seară. Acestea încep toate la stadionul de schi. Un tur minunat duce la Nipfjället. Pentru cei cu rezistenţă o alegere bună este pârtia de 15 km de la Burusjön, care duce prin păduri frumoase, pe la cabane şi refugii .

vezi mai multe

Sejururi din DE ORIUNDE catre Cazări în Idre Fjäll, Idre Fjäll, Suedia

Verifica tarife si disponibilitate